تفاوت هارد SSD با M.2 چیست؟

انتخاب هارد SSD مناسب برای کامپیوتر خانگی یا سرورها یه موضوع مهم و نیازمند اطلاعته. ما تو این مقاله میخوایم شما رو با دو نوع هارد SSD و SSD M.2 آشنا کنیم. حافظه SSD جدیدترین نسل ابزارهای ذخیرهسازی تو کامپیوترهاست. تو سالهای اخیر که SSDها وارد بازار شدن، پیشرفتهای زیادی داشتن و مدلهای مختلفی از درایوهای SSD با فرمفاکتورهای متنوع عرضه شدن. بین اینا، SSD M.2 بهعنوان جدیدترین و سریعترین نوع شناخته میشه که هم سبکتره و هم ابعاد کوچکتری نسبت به بقیه داره. تو ادامه، تفاوتهای هارد SSD و M.2 رو بیشتر توضیح میدیم.
تفاوت هارد SSD با M.2 چیه؟
الان یکی از پرکاربردترین هارد درایوهایی که کمکم جای هاردهای HDD یا دیسکهای سخت قدیمی رو گرفتن، هاردهای SSD هستن. یه نکته کلیدی درباره این هاردها، تفاوتشون با درایوهای HDDه. هاردهای SSD سرعت خیلی بیشتری به سیستم میدن و مزیتهایی مثل سرعت بالاتر تو خوندن و نوشتن، اندازه کوچیکتر، بیصدا بودن و مقاومت بیشتر دارن.
مهمترین فرق بین هارد SSD و M.2 تو اندازهشونه. درایوهای M.2 خیلی کوچیکتر از SSDها طراحی شدن. با وجود این ابعاد کم، سرعت انتقال داده تو این رابطهای جدید خیلی بالاتره و از همه مهمتر، عملکرد سیستم رو نسبت به رابطهای SSD SATA به شکل قابلتوجهی بهبود میدن. سرعت خوندن و نوشتن تو رابطهای M.2 تا 4 مگابایت بر ثانیه میرسه.
یه نکته دیگه تو تفاوت هارد SSD با M.2 اینه که درایوهای M.2 با اندازه کوچیکشون میتونن حجم زیادی از اطلاعات (تا حدود 8 ترابایت) رو ذخیره کنن. هرچقدر داده بیشتری نگه دارن، به همون نسبت سریعتر از بقیه SSDها هستن، ولی هزینهشون هم بیشتره. هاردهای M.2 تو اندازههای مختلفی قابل خریدن هستن، در حالی که درایوهای SSD SATA فقط تو دو سایز عرضه میشن.
یه تفاوت دیگه هم تو رابط این درایوها وجود داره. درایوهای SSD از اینترفیس SATA پشتیبانی میکنن، اما درایوهای M.2 از اینترفیس PCIe و پروتکل NVMe استفاده میکنن. برای اینکه بهتر این موضوع رو بفهمین، باید تفاوت بین استاندارد باس SATA و PCIe رو بیشتر بررسی کنین.
هارد SSD M.2
هارد SSD M.2 یه نوع SSD با رابط M.2ه که میشه اون رو نسل بعدی درایوهای حالت جامد دونست. SSD M.2 یه درایو حالت جامده که تو کارتهای توسعه حافظه داخلی به کار میره. این SSDها با استانداردهای صنعت کامپیوتر سازگارن و طوری ساخته شدن که ذخیرهسازی با عملکرد بالا رو تو دستگاههای نازک و با توان محدود، مثل اولترابوکها و تبلتها، ممکن کنن.
M.2 یه فرمفاکتور جدید برای SSDهاست که بدون نیاز به کابل اضافی، مستقیم به مادربرد کامپیوتر وصل میشه. SSDهای M.2 خیلی کوچیکتر از SSDهای معمولی 2.5 اینچی هستن و به همین خاطر تو سیستمهای گیمینگ پرطرفدار شدن؛ چون فضای کمتری میگیرن و این یه نکته مهم تو تفاوت هارد SSD با M.2ه.
درایوهای M.2 معمولاً سه ماژول اصلی دارن که شامل 2242، 2260 و 2280 میشن. بین اینا، ماژول 2280 از همه محبوبتره؛ عدد 22 عرض و عدد 80 طول اون رو نشون میده.
بهطور کلی، این دو هارد تفاوتهایی دارن که در ادامه بهشون میپردازیم:
- هارد M.2 تو بیشتر مادربردهای دسکتاپ پشتیبانی میشه.
- استفاده اصلی از هارد M.2 تو دستگاههای سازمانی (Enterprises) و کلاینتهاست.
- هارد SSD فقط تو دو اندازه تولید میشه، ولی فرمفاکتور M.2 تو سیستمهای مختلفی قابل نصبه.
- کانکتورهای حافظه M.2 از یه خط SATA یا گاهی USB و چهار خط پهنای باند PCIe استفاده میکنن، ولی هارد SSD فقط میتونه از کانکتور SATA بهره ببره.
- یکی از تفاوتهای اصلی این دو، سرعتشونه. M.2 فضای ذخیرهسازی بیشتری داره و در نتیجه سرعت بالاتری هم ارائه میده
NVMe چیه؟ و تأثیرش روی عملکرد SSD
NVMe که مخفف Non-Volatile Memory Express هست، به معنی رابط کنترلکننده حافظه غیرفراره. این یه پروتکل ارتباطیه که برای حافظههای SSD طراحی شده. NVMe بهعنوان یه رابط قوی و کارآمد، استفاده از باس PCIe رو برای SSDها ساده و عملی میکنه. درواقع، NVMe به سیستم میزبان که میخواد از SSD استفاده کنه، این امکان رو میده که از حداکثر توان موازیسازی SSDهای امروزی بهره ببره. یکی از مزیتهای اصلی این رابط، کم کردن تأخیر تو پردازش و بالا بردن سرعت اجرای برنامههاست.
امروزه بیشتر مادربردهای جدید از درایوهای PCI Express x4 NVMe M.2 پشتیبانی میکنن، ولی مادربردهای قدیمیتر نمیتونن از درایو NVMe بوت کنن. علاوه بر این، کانکتورهای NVMe که پهنای باند بالایی دارن، فقط تو بعضی سرورها مثل سرور DL380 نسل ده و یازده و همینطور لپتاپهای جدیدتر پیدا میشن.
یه نکته دیگه اینه که ممکنه یه لپتاپ از درایو PCI Express NVMe پشتیبانی کنه، ولی به مادربرد لحیم شده باشه و قابل جدا کردن نباشه. پس اگه قصد ارتقای لپتاپتون رو دارین، حتماً قبل از خرید این درایوها، دفترچه راهنما رو بخونین یا با یه کارشناس مشورت کنین.
تفاوت سرعت SSD با M.2
مادربردهای امروزی معمولاً به SATA III مجهزن که حداکثر پهنای باندشون رو تا 600 مگابایت بر ثانیه میرسونه. با این اتصال، بیشتر SSDها میتونن سرعت خوندن/نوشتن حدود 530/500 مگابایت بر ثانیه رو ارائه بدن. در مقایسه، یه درایو SATA 7200 RPM بسته به شرایط، حدود 100 مگابایت بر ثانیه رو مدیریت میکنه.
پورت M.2 جایگزین حافظههای SSD و mSATA شده. اگه رابطی که برای هاردهای M.2 استفاده میشه از نوع NVMe باشه، نسبت به رابط SATA عملکرد و سرعت بهتری تو پردازش و انتقال دادهها داره. از طرف دیگه، هارد M.2 ابعادش 80*22 میلیمتره، ولی تو طراحیهای مختلف، اندازه و شکلش تغییر میکنه.
برای خوندن سایز هارد M.2، کافیه چهار یا پنج رقم نوشتهشده روش رو نگاه کنین. معمولاً دو رقم اول عرض هارد رو نشون میده. هرچقدر هارد M.2 بزرگتر باشه، فضای ذخیرهسازی بیشتری هم داره. تفاوت سرعت SSD با M.2 اینجوری خلاصه میشه:
- هارد M.2 نسبت به مدلهای معمولی SSD فضای ذخیرهسازی بیشتر و سرعت بالاتری داره.
- کارتهای PCIe میتونن سرعت رو تا 4 گیگابایت بر ثانیه برسونن، در حالی که SSDهای SATA حداکثر تا 600 مگابایت بر ثانیه میرن.
تفاوت هاردهای M.2 و SSD و NVMe چیه؟
اگه بخوایم خیلی ساده درباره حافظه SSD بگیم، باید گفت که این حافظهها خیلی سریعن و چیزی که سرعتشون رو محدود میکنه، خود SSD نیست، بلکه رابط اتصالش به سیستم، یعنی SATA IIIه. SSDهای معمولی از همین رابط برای وصل شدن به سیستم استفاده میکنن. این محدودیت باعث شد که حافظههای پیشرفتهتری به اسم NVMe ساخته بشن. تکنولوژی NVMe به SSD این امکان رو میده که با سرعتی نزدیک به فلش مموریها دادهها رو بخونه و بنویسه.
در واقع، حافظههای NVMe مثل یه فلش مموری طراحی شدن، ولی نقش یه SSD رو بازی میکنن. مزیت این ساختار اینه که به جای استفاده از رابط کندتر SATA، مستقیم روی اسلات PCIe نصب میشن. این نوع حافظهها از نظر فیزیکی به سیستم وصل نمیشن، بلکه اتصالشون الکترونیکیه و میتونن هم به شکل M.2 باشن و هم PCIe.
به بیان دیگه، M.2 فقط یه فرم فاکتور یا شکل ظاهریه و میتونه هم با رابط SATA کار کنه و هم NVMe. تفاوت اصلی این هاردها تو نوع اتصالشون به سیستم و رابطیه که برای ارتباط با بقیه قطعات استفاده میکنن. حافظههای SATA M.2 و SATA 2.5 اینچی از نظر سرعت عملکرد کاملاً شبیه همن، ولی NVMe یه چیز دیگهست و خیلی متفاوته.
حافظههای NVMe میتونن سرعتی حدود 3500 مگابایت بر ثانیه داشته باشن؛ یعنی 7 برابر سریعتر از SSDهای معمولی و 35 برابر سریعتر از هارد دیسکها.
حالا مشخص شد که NVMe سرعت خیلی بیشتری نسبت به بقیه SSDها و البته هارد دیسکهای سنتی داره، ولی قیمتش هم خیلی بالاتره. اگه به سرعت و قدرت سیستمتون اهمیت میدین و دنبال یه سیستم گیمینگ حرفهای هستین و بودجه کافی هم دارین، پیشنهاد میکنیم از این حافظهها استفاده کنین.
اما اینطور نیست که SSDهایی که از رابط SATA استفاده میکنن، به اندازه کافی خوب نباشن. اگه بودجهتون کمتره و نیازهاتون خیلی سنگین نیست، این حافظهها هم عالیان و سرعتی بیشتر از اون چیزی که فکرش رو میکنین یا بهش عادت دارین بهتون میدن.
با توجه به قیمت بالا و ظرفیت پایین SSDها، بهترین راه اینه که یه هارد درایو با حجم زیاد داشته باشین و کنارش یه SSD هم استفاده کنین. مثلاً سیستمتون میتونه 1 تا 2 ترابایت هارد دیسک داشته باشه و 120 تا 240 گیگابایت هم SSD. تو این حالت، معمولاً سیستمعامل و برنامههای مهم و پرکاربرد رو روی SSD میریزن و فایلهای معمولی و سنگین مثل فایلهای صوتی و تصویری (مثل ویدیوها و سریالها) رو روی هارد دیسک نگه میدارن. در آخر، اینو یادتون باشه که SSD برای بالا بردن فریمریت بازیها نیست و مهمترین قطعه برای اجرای بهتر و سریعتر بازیها، کارت گرافیکه.
در دیجیتال استور کوثر امین، جایی که کیفیت بینظیر و اطمینان خاطر شما در اولویت ماست!
آیا به دنبال تجربهای متفاوت از خرید محصولات دیجیتالی با استانداردهای بالا هستید؟ ما در کوثر امین، مجموعهای از بهترین محصولات دیجیتال را با قیمتی استثنایی و ارسال سریع به شما عرضه میکنیم. با انتخاب ما، گامی مطمئن در جهت یک خرید هوشمندانه بردارید.
پیشنهاد اختصاصی: برای اولین خرید شما، تخفیفهایی ویژه و منحصربهفرد در انتظارتان است!
اکنون محصولات کوثر امین را کشف کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید