هارد SSD چیست و چه کارکردی دارد؟

حتماً تا حالا بارها اسم هارد SSD به گوشتون خورده، بهخصوص وقتی بحث خرید لپتاپ یا بهروزرسانی سیستم مطرح میشه. ولی آیا میدونین SSD چیه و چه نقشی داره؟ تو این مطلب از کوثر امین با ما همراه باشین تا اطلاعات بیشتری درباره این نوع هارد و کارکردش بهتون بدیم و یه مقایسه کوتاه بین SSD و HDD انجام بدیم.
حافظه SSD چیه؟
SSD مخفف عبارت Solid-State Drive هست و به نوعی از حافظهها اشاره داره که تو کامپیوترها استفاده میشه. این حافظهها اومدن تا جای نسل قدیمیتر، یعنی HDD، رو بگیرن و توشون دیگه از قطعات مکانیکی خبری نیست؛ همین موضوع کلی مزیت به همراه داره.
با وجود SSD، لپتاپ یا کامپیوترتون خیلی سریعتر بالا میاد و برنامهها هم با سرعت بیشتری اجرا میشن. علاوه بر این، انتقال فایلها با SSD خیلی تندتر انجام میگیره. هارد HDD برای خوندن و نوشتن دادهها از یه دیسک مکانیکی که میچرخید استفاده میکرد، ولی SSD این کار رو با تراشهها انجام میده. به همین خاطر که قطعه متحرکی نداره، هم تو برابر جابهجایی مقاومتره و هم سرعتش خیلی بیشتره.
این حافظهها تو دستگاههای مختلفی به کار میرن، از لپتاپ و کامپیوتر گرفته تا دوربینهای دیجیتال، گوشیهای هوشمند و تبلتها. قیمت این حافظهها نسبت به HDDهای قدیمیتر بیشتره، که با توجه به استفاده از فناوری پیشرفتهتر، کاملاً منطقی و قابل قبوله.

حافظه SSD چطور کار میکنه؟
تو بخش قبلی به این سوال که هارد SSD چیه جواب دادیم و حالا نوبت اینه که با سازوکار SSD آشنا بشیم. تو این قسمت، به سادهترین شکل ممکن، عملکرد این حافظه رو براتون توضیح میدیم.
داخل SSD، تراشههای فلش مموری قرار دارن که از ترانزیستورها برای ذخیره شارژ الکتریکی استفاده میکنن. این ویژگی باعث میشه که هارد SSD حتی وقتی خاموشه، بتونه دادهها رو نگه داره؛ دقیقاً برعکس چیزی که تو حافظه رم کامپیوتر اتفاق میافته. این ترانزیستورها هر کدوم یه بیت از اطلاعات رو نگه میدارن و وقتی شارژ دارن، برابر با 1 و وقتی بدون شارژن، برابر با 0 در نظر گرفته میشن.
SSDها فقط میتونن اطلاعات رو تو بلاکهای خالی بنویسن و به همین خاطر از یه ابزار خاص برای مدیریت این موضوع استفاده میکنن؛ این کار باعث میشه که سرعت SSDها به مرور زمان کمی کاهش پیدا کنه. به طور کلی، SSDها از سه نوع حافظه اصلی بهره میبرن: سلولهای تکی، سلولهای دوتایی و سلولهای سهتایی.
سلولهای تکی (Single-Level Cells) فقط قادرن یه بیت اطلاعات (0 یا 1) رو ذخیره کنن. این مدلها گرونترین نوع SSD هستن، ولی در عوض بالاترین سرعت و دوام رو ارائه میدن. سلولهای دوتایی (Multi-Level Cells) میتونن همزمان دو بیت اطلاعات رو نگه دارن و سرعت نوشتنشون از مدل تکی کمتره.
سلولهای سهتایی هم توانایی ذخیره سه بیت اطلاعات رو تو هر لحظه دارن و به همین دلیل ارزونترین و کندترین نوع SSD به حساب میآن و مقاومت کمتری هم نسبت به بقیه دارن.
ویژگیهای کلیدی SSD چیا هستن؟
SSDها از قطعات مکانیکی استفاده نمیکنن و همین باعث میشه که شما بتونین بهراحتی، حتی وقتی دارین باهاش کار میکنین، هارد رو جابهجا کنین یا لپتاپتون رو تکون بدین. این امکان تو حافظههای HDD وجود نداره و اگه موقع کار اونها رو تکون بدین، ممکنه هارد خراب بشه و اطلاعاتتون از بین بره. بهخاطر نبود قطعات مکانیکی، SSDها بدون صدا کار میکنن و مصرف انرژیشون هم کمتره. ضمن اینکه وزن کمتری نسبت به HDD دارن و همین باعث میشه انتخاب بهتری برای لپتاپها و گوشیهای هوشمند باشن.
مزیت اصلی SSD چیه؟
بهطور کلی، برتریهای SSD نسبت به هارد داخلی HDD رو میشه تو موارد زیر جمعبندی کرد:
- حافظه SSD سرعت خوندن و نوشتن خیلی بالاتری داره؛ سرعتش حداقل 3 یا 4 برابر بیشتر از HDDست و گاهی این اختلاف حتی به 20 برابر هم میرسه.
- با SSD، ویندوزتون سریعتر بوت میشه، برنامهها زودتر باز میشن، منوی بازیها سریعتر لود میشه و بعد از هر باخت تو بازی، سریعتر میتونین برگردین به گیم.
- مقاومت SSDها خیلی بالاتره. اگه هارد لپتاپتون SSD باشه، بدون هیچ دغدغهای میتونین وقتی لپتاپ روشنه، اون رو جابهجا کنین یا تکون بدین.
- مصرف انرژی SSDها از HDD کمتره.
- اندازه حافظه SSD کوچیکتره.
- وزن حافظه SSD سبکتره.
- انتقال دادهها با SSD با سرعت خیلی بیشتری انجام میگیره.
معایب SSD چیا هستن؟
حافظههای SSD این معایب رو دارن:
- هزینه حافظه SSD بدون شک از HDD بیشتره و هرچه SSD سریعتر و باکیفیتتری بخرین، این قیمت بالاتر هم میره.
- SSDهایی که از تراشههای فلش مموری NAND استفاده میکنن، فقط میتونن تعداد محدودی اطلاعات رو بنویسن و این یعنی عمر مفیدشون نسبت به HDD کمتره.
- همونطور که بالاتر گفتیم، سرعت SSDها به مرور زمان کم میشه؛ چون این حافظه فقط تو بلاکهای خالی میتونه داده بنویسه و فرآیندی که برای خالی کردن این بلاکها به کار میره، بهتدریج سرعت رو کاهش میده.
- بهخاطر قیمت بالاتر، SSDها معمولاً با ظرفیتهای کمتری عرضه میشن. مثلاً قبلاً لپتاپها اغلب 1 ترابایت یا بیشتر حافظه HDD داشتن، ولی حالا که از SSD استفاده میکنن، این مقدار به 512 یا 256 گیگابایت رسیده.
- بازیابی اطلاعات از حافظههای SSD نسبت به HDDها سختتره.
انواع هارد SSD چیا هستن؟
بهطور کلی، دو نوع اصلی هارد SSD تو بازار وجود داره: یکی مدل Serial Advanced Technology Attachment که بهش SATA میگن و دیگری Non-Volatile Memory Express که با اسم NVMe شناخته میشه.
مدل SATA هارد SSD مدل SATA ارزونترین و قدیمیترین نوع SSD به حساب میآد. این مدل بهترین و سادهترین انتخاب برای جایگزینی هاردهای HDD قدیمی تو لپتاپهاست؛ چون میتونین یه هارد SSD SATA 2.5 اینچی رو بهراحتی جای هارد HDD 2.5 اینچی بذارین، بدون اینکه نیازی به بررسی مادربرد داشته باشین. سرعت این نوع هارد 4 یا 5 برابر بیشتر از هاردهای HDDه و برای لپتاپهای قدیمیتر، خریدش رو قطعاً توصیه میکنیم.
مدل M.2
این مدل از هارد SSD یه قطعه باریک و مستطیلیشکله که بهخاطر ابعاد کوچیکش، تو لپتاپهای نازک و سبک خیلی استفاده میشه. برای بهکاربردن این نوع SSD، مادربردتون حتماً باید جای مخصوص (اسلات) براش داشته باشه؛ پس قبل از خرید، لازمه که این موضوع رو چک کنین و بعد اقدام به تهیهش کنین. سرعت این نوع SSD از مدل SATA بیشتره و موقع خرید باید به اندازهاش هم دقت کنین. مثلاً M.2 SSD 2280 یعنی ابعادش 22 در 80 میلیمتره.
مدل PCIe
هارد SSD مدل PCIe پهنای باند بیشتری داره و به همین خاطر سرعتش از SATA بالاتره؛ مهمترین مزیتش هم تأخیر خیلی کمشه. این نوع SSD به مادربرد وصل میشه و با کارت صدا و کارت گرافیک هم کاملاً سازگاره. معمولاً گیمرها سراغ این مدل SSD میرن.مدل NVMe
NVMe برای SSDهای نسل جدید طراحی شده تا بالاترین عملکرد و سریعترین زمان پاسخگویی رو ارائه بده. این نوع SSD میتونه دادهها رو با سرعت 3 تا 3.5 گیگابایت بر ثانیه منتقل کنه. به این معنی که انتقال یه فایل 20 گیگابایتی فقط بین 6 تا 10 ثانیه طول میکشه.
در نهایت کدوم SSD رو بخریم؟
بیشتر لپتاپهای موجود تو بازار طوری ساخته شدن که بتونین حافظه داخلیشون رو ارتقا بدین و این کار بهسادگی قابل انجامه. برای مطمئن شدن، میتونین مدل لپتاپتون رو سرچ کنین و ببینین چه امکاناتی برای ارتقا داره.
اگه حافظه لپتاپتون HDD هست، با خرید یه SSD از نوع SATA میتونین بهراحتی سرعتش رو بالا ببرین. ولی اگه قصد خرید SSDهای دیگه رو دارین، باید سازگاریش رو با مادربرد لپتاپتون بررسی کنین؛ چون بعضی مادربردها اسلاتهای لازم برای این مدلها رو ندارن.
برای لپتاپها و سیستمهای قدیمیتر که از HDD استفاده میکنن، پیشنهاد ما خرید SSD مدل SATAه. اما اگه میخواهین یه سیستم گیمینگ قوی ببندین، بهتره سراغ SSDهای NVMe یا PCIe برین. اگه هم دنبال یه هارد اکسترنال فوقالعاده هستین و قیمت براتون مهم نیست، خرید هارد SSD اکسترنال رو بهتون توصیه میکنیم
جمعبندی
تو این مطلب به سوال «حافظه SSD چیه؟» جواب دادیم و مزیتها و عیبهای این نوع هارد رو براتون توضیح دادیم. حالا که با SSD بیشتر آشنا شدین، میتونین با دید بازتری برای خریدش و استفاده تو سیستمتون تصمیم بگیرین. یادتون باشه که تو عمل، تغییر از HDD به SSD میتونه سرعت و عملکرد لپتاپتون رو به شکل چشمگیری بهتر کنه.
سوالات متداول
حافظه SSD چیه؟ SSD مخفف Solid-State Drive هست و به گروهی از حافظهها گفته میشه که تو کامپیوترها استفاده میشن. این حافظهها جای HDDهای قدیمی رو گرفتن و چون توشون از قطعات مکانیکی خبری نیست، کلی مزیت دارن.
حافظه SSD چطور کار میکنه؟ تو SSD، تراشههای فلش مموری هستن که با ترانزیستورها شارژ الکتریکی رو نگه میدارن. هر ترانزیستور یه بیت اطلاعات رو ذخیره میکنه؛ اگه شارژ داشته باشه، یعنی 1 و اگه شارژ نداشته باشه، یعنی 0.
مزایا و معایب SSD چیا هستن؟ هاردهای SSD سرعت زیاد، اندازه کوچیکتر، وزن سبکتر، صدای کمتر و مصرف انرژی پایینتری دارن. اما در مقابل، قیمتشون بیشتره، به مرور زمان سرعتشون کم میشه و عمر مفیدشون هم نسبت به HDD کمتره.
در دیجیتال استور کوثر امین، جایی که کیفیت بینظیر و اطمینان خاطر شما در اولویت ماست! آیا به دنبال تجربهای متفاوت از خرید محصولات دیجیتالی با استانداردهای بالا هستید؟ ما در کوثر امین، مجموعهای از بهترین محصولات دیجیتال را با قیمتی استثنایی و ارسال سریع به شما عرضه میکنیم. با انتخاب ما، گامی مطمئن در جهت یک خرید هوشمندانه بردارید.
پیشنهاد اختصاصی: برای اولین خرید شما، تخفیفهایی ویژه و منحصربهفرد در انتظارتان است!
اکنون محصولات کوثر امین را کشف کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید